Risico’s & Rust

Wat maken we ons druk over het inrichten van risicomanagement aan het begin van een verandering. Alle risico’s moeten in kaart worden gebracht waarbij veel tijd gaat zitten in het kwantificeren van het risico en wat de gewenste reactie op het optreden van een risico moet zijn.  Belangrijk werk, het geeft je overzicht en zicht op de weg naar succes.

Maar vaak verliezen we ons in het najagen van risico’s terwijl het managen van risico’s ons juist rust moet geven. De rust van de beheersing, van de gewogen reactie op onheil. In deze zoektocht naar rust lopen we ons vaak voor bij.

Voor een leider bij veranderingen zijn delegeren en controleren sleutelwoorden. Het kiezen van de juiste betrokken risicoverantwoordelijken moet je de rust geven. Niet het vinden van alle risico’s maar het vinden van risicoverantwoordelijken moet prioriteit hebben. Zij hebben belang bLincolnij het managen van het risico en zullen de gewenste acties nemen. Vind je ze niet, dan moet je je afvragen of het gevonden risico wel de moeite waard is te managen. Wees daar niet te bang voor, je krijgt er overzicht voor terug.

Tip:

Zoek niet naar risico’s maar naar risicoverantwoordelijken. Zij, die belang hebben in het beheersen van het risico. U delegeert en controleert. U blijft de leider en creëert rust.